Een woning uit 1905 volledig gasloos
met Qpanel PVT panelen

Kan een gerenoveerde woning uit 1905 ook compleet duurzaam worden gemaakt zonder grondboring of lucht/water buiten-unit? Deze vraag van De Groot Service installatietechniek uit Tilburg hebben we natuurlijk direct met een volmondig JA beantwoord. 

De Groot Service wilde deze gerenoveerde woning in Tilburg uitrusten met een gasloze en innovatieve energievoorziening. Hiervoor schakelde Maikel de Groot Qsilence in, onderdeel van de HRsolar groep, die recent met het next generation PVT paneel op de markt was gekomen. Het Qpanel PVT paneel, dat zowel warmte als stroom opwekt, wordt gekoppeld aan een water/water warmtepomp. 

 
 

In dit geval is er door de Groot Service gekozen voor de Daikin Altherma 3 GEO voor een complete oplossing voor verwarmen en tapwater. Totaal zijn er 12 PVT en 2 extra PV panelen geplaatst. Het fraaie is dat deze panelen visueel exact gelijk zijn. Dus een mooi strak full black dakvlak. We kunnen hiermee tot 6 kW warmtevraag aan. En we wekken zo ruim 4200 kWh op. En ook heel belangrijk, geen draaiende delen zoals bij een lucht/water of ventilatie warmtepomp. Een volledig stil en onderhoudsvrij energiedak is het resultaat. 

Wat het Qpanel zo bijzonder maakt, is al tijdens de installatie goed te zien. Door slimme koppelingen en duurzaam en robuust materiaalgebruik is het installeren niet veel meer werk dan bij gewone zonnepanelen.

Installatiegemak is mooi en visueel ziet het er ook strak uit maar hoe zit het met de prestaties van dit paneel? Eigenlijk is het Qpanel ideaal voor het wisselvallige Nederlandse weer. Wind, regen, mist, vrieskou, de thermische wisselaar onttrekt dag en nacht energie uit de buitenlucht. En het zonlicht zorgt ervoor dat met deze extra gratis warmte de warmtepomp superefficiënt draait. Gemiddelde jaarrendementen van 500% zijn makkelijk haalbaar.

En ook leuk om te weten: het Qpanel is ontwikkeld en wordt geproduceerd in Nederland binnen de HRsolar groep. HRsolar is een oer-Nederlandse onderneming die al bijna 20 jaar tot de innovatieve koplopers behoort van zonne-energiesystemen in Nederland.

De interesse vanuit de markt voor PVT panelen, zowel bij particulieren als projectontwikkelende bouwers en wooncorporaties, is fors aan het toenemen en dat is niet voor niets.