Onderstaand vindt  je de meest gestelde vragen over PVT- en warmtepompsystemen.

De meest gestelde vragen 

Over PVT- en warmtepompsystemen

Wat is een PVT paneel?

PVT is de afkorting van PhotoVoltaïsch Thermisch en betekent dat het paneel zowel stroom als warmte opwekt. De stroom wordt bij de meeste types net als bij een standaard PV-paneel aan de voorkant met cellen opgewekt. Aan de achterkant wordt warmte opgewekt door een warmtewisselaar (ook wel collector genoemd).

Er zijn verschillende type PVT panelen. Laat je hierover goed informeren om het juiste type te selecteren voor de gewenste toepassing.

  • Geïsoleerde PVT panelen

Zoals de naam al zegt, is de collector aan de achterkant van het (PV) paneel voorzien van isolatie. Hierdoor kunnen hogere temperaturen worden behaald met zoninstraling dan niet geïsoleerde panelen. Echter als er geen of lage zoninstraling is dan wekken de panelen minder energie op dan niet geïsoleerde panelen. Dit type panelen kan dan ook het beste worden toegepast als warmte met name nodig is in het late voorjaar, zomer en vroege najaar of in zonnige landen.

  • Niet geïsoleerde panelen (Qpanel)

Dit type panelen, zoals ook onze Qpanel, hebben geen isolatie aan de achterzijde waardoor de collector aan de achterzijde werkt als warmtewisselaar. De warmtewisselaar onttrekt energie uit lucht én zonlicht via het PV paneel. Het paneel wekt weliswaar minder hoge temperaturen op als geïsoleerde panelen maar werken wel het gehele jaar door. Omdat de temperaturen lager zijn is een warmtepomp nodig om er het hele jaar door bruikbare temperaturen van te maken. Ook worden dit type PVT panelen gebruikt om bodembronnen te regenereren.

  • Hybride panelen

Dit type panelen zijn andersom opgebouwd ten opzichte van bovenstaande types. De collector is vóór het PV paneel geplaatst. De collector bestaat dan meestal uit een vacuümbuis zonnecollector die voor een standaard PV paneel is geplaatst. De zonnecollector wekt hoge temperaturen op welke gebruikt kan worden voor hoge temperatuurprocessen zoals in de industrie benodigd is of voor het maken van tapwater. Ook voor dit type geldt dat veel warmte kan worden opgewekt in de zonnige jaargetijde en minder in de winter

De Qpanel is een niet geïsoleerd PVT paneel die fungeert en er uit ziet als een 'normaal' PV paneel voor het opwekken van stroom maar via de achterkant energie uit de buitenlucht en zonlicht onttrekt. Deze energie in de vorm van warmte is de bron voor een warmtepomp. De warmtepomp maakt van deze brontemperaturen bruikbare temperaturen om de woning te kunnen verwarmen en douchewater te maken. De Qpanel PVT panelen vervangen daarmee een buitenunit van een lucht/water warmtepomp of een bodembron van een water/water warmtepomp. 

 De afmetingen van het paneel zijn: hoogte x breedte x dikte  1755 x 1038 x 35 mm

Gewicht leeg: 33,7 Kg

Gewicht gevuld: 34,7 Kg

 De Qpanel kan op nagenoeg elk schuin of platdak worden geïnstalleerd als er maar het juiste montagemateriaal wordt gebruikt en afstand tussen dak en onderkant panelen blijft. De lucht moet vrij onder alle Qpanels door kunnen stromen. Let op: de Qpanel kan niet indak worden geplaatst.

De Qpanel kan op het meest voorkomende montagemateriaal voor PV panelen worden gebruikt mits wordt voldaan aan de juiste constructievoorwaarden. De Qpanel is zwaarder dan standaard PV panelen, laat bij twijfel altijd een constructieberekening maken. Wij adviseren het montagemateriaal van SolarConstruct te gebruiken en voor de selectie de 'hoge windbelasting' aan te houden.

Uiteraard moet er ook voldoende ruimte op het dak aanwezig zijn. Voor een all-electric uitvoerig zijn 2 er Qpanel panelen benodigd per kW uitgaand warmtepomp vermogen, dit betekent dat er voor rijwoningen gemiddeld minimaal 10 panelen benodigd zijn en voor 2^1 kap woningen minimaal 12 panelen. Het benodigde vermogen is afhankelijk van de warmtevraag van de woning. Deze warmtevraag hangt af van o.a. het bouwjaar, inhoud, isolatiewaarde enz. Laat voor de juiste selectie altijd een warmteverliesberekening maken.

De Qpanel is universeel toepasbaar voor verticale en horizontale plaatsing.

Obstakels op het dak.

Indien er éën of meerdere obstakels op het dak staan zoals een dakkapel, dakramen, schoorstenen enz. kunnen de panelen afhankelijk van de beschikbare ruimte om het obstakel worden gelegd. Laat de installateur altijd een (online) legplan maken zodat duidelijk wordt of er voldoende panelen kunnen worden geplaatst.

Oost-west dak

Ook bij een oost-west dak kunnen de Qpanels worden geplaatst.

De Qpanel bestaat uit een high-end PV paneel voorzien van de nieuwste half cut cel technologie. Het paneel wekt 370 Wp (Watt piek) op wat betekent dat als er 1000 Watt zoninstraling op het paneel schijnt er 330 watt aan stroom wordt opgewekt. 1000 Watt is echter een maximale hoeveelheid instraling bij ideale omstandigheden. Als stelregel wordt er voor de jaaropbrengst in kWh aangehouden ; 370 Wp x aantal panelen x 0,95. De 0,95 is een vuistregel en mag worden aangehouden bij zuidligging en bij het gebruik van micro omvormers.

Voorbeeld: 10 panelen op het zuiden gericht

370 x 10 x 0,95 = ca. 3500 kWh per jaar. 

De Qpanel bestaat uit een high-end maar standaard veel gebruikt PV paneel voorzien van de nieuwste half cut cel technologie. Hierdoor kan elk type micro of string omvormer worden toegepast. De installateur kan diverse type en merken aanbieden.

De Qpanel bestaat uit een innovatieve warmtewisselaar die zorgt dat de maximale hoeveelheid energie uit de buitenlucht en zonlicht wordt onttrokken. De opwek van deze warmte is zeer afhankelijk van de verschillende weersinvloeden. Uiteraard geldt hoe meer zon hoe meer warmte maar ook wind en regen zijn ten voordele voor de energieopbrengst.

Over het algemeen geldt;

  • Hoe meer licht, hoe meer wind, hoe hoger de buitentemperatuur hoe hoger de warmteopbrengst

  • Nacht, heldere hemel, windstil, lage buitentemperatuur geeft de laagste warmteopbrengst

Bij regen is de opbrengst weliswaar lager dan met (zon) licht maar hoger dan bijvoorbeeld alleen bewolking. Ook de energie uit regen over de panelen wordt namelijk onttrokken door het paneel.

Er geldt; voor elke kW uitgaand vermogen van de warmtepomp zijn 2 Qpanel panelen benodigd.

De Qpanel is voor de prestaties getest volgens de ISO9806:2017 norm bij KIWA Cermet.


Heb je nog andere vragen over PVT- en warmtepompsystemen?